Gezonde voeding

Gezond dieet

Bij gezond eten in combinatie met koolhydraatarme producten, wordt al snel gedacht aan een dieet en afvallen. In de meeste gevallen gebruikt men een koolhydraatarm dieet ook hiervoor, maar het past ook heel goed bij een gezond eetschema en gezonde levensstijl Door het eten van etenswaren met weinig koolhydraten bevorder je het afval proces .
In het hedendaagse leven zijn we heel erg gewend aan koolhydraten. In zowel ontbijt, lunch, diner als in de tussendoortjes zitten heel vaak koolhydraatrijke producten.

Koolhydraatarme producten

Producten die veel koolhydraten bevatten zijn brood en graanproducten, pasta, zuivel zoals kaas en melk, suiker en aardappelen. Vervangende producten welke minder koolhydraten bevatten zijn volkoren pasta, volkoren rijst, groente en fruit. Je moet wel letten op het aantal suikers die fruit bevatten. Kip en kalkoen, rundersteak, varkenskoteletten, boter, hüttenkäse en eieren passen ook heel goed bij een gezonde voeding. Zalm, tonijn zowel vers als uit blik, zeewolf, heilbot, kabeljauw zijn vissoorten die goed bij een gezond eetschema passen. Ze bevatten een hoge mate van eiwitten en goede vetten. Deze verminderen het hongergevoel en zorgen voor goede voedingstoffen. Voorverpakte vleeswaren zijn in de meeste gevallen minder geschikt, omdat ze vaak bewerkt worden. Peulvruchten zijn ook heel belangrijk in een koolhydraatarm dieet, hazelnoten, walnoten, amandelen, pecannoten, lijnzaad en zonnebloempitten bevatten veel gezonde vetten.

In frisdranken en vruchtensappen zitten heel veel koolhydraten door de toegevoegde suikers en zijn heel erg ongezond. Het is heel gezond om genoeg water te drinken, het liefst 2 liter water per dag. Kruidenthee en smoothies van vers fruit zijn ook heel geschikt in een koolhydraatarm dieet. Koffie is ook een prima drank, het versneld je spijsvertering, mits je het bij maximaal 3 koppen op een dag beperkt.

Koolhydraatarm ontbijt

We hebben al gezien dat broodproducten veel koolhydraten bevatten. Kan je echter helemaal niet zonder brood bij je ontbijt, is er tegenwoordig ook koolhydraatarm brood te verkrijgen. Deze bevatten per plak ongeveer de helft calorieën van een plak gewoon brood. Je vindt ze in de grotere supermarkten of bij de bakker. Er zijn ook diverse broodbakmixen te koop, waarmee je zelf een koolhydraatarm brood kan bakken. Voor de afwisseling past een lekkere bak (Griekse) yoghurt of kwark met noten ook heel goed bij een koolhydraatarm ontbijt. Extra tips voor een ontbijt vind je hier. Noten zijn ook nog eens heel gezond en geven veel energie.
Met eieren kun je veel variëren tijdens het ontbijt, een gekookt ei, een omelet eventueel gevuld met groente of champignons, een lekker roerei of gebakken ei met ham. hüttenkäse bevat ook weinig koolhydraten, dit is bijvoorbeeld lekker om tomaten mee te vullen of te mengen met walnoten.

U dient er wel altijd op te letten dat u voldoende voeding binnen krijgt. In koolhydraten zitten veel calorieën, die je veel energie geven. Doordat er in producten met weinig tot geen koolhydraten minder calorieën zitten, moet je er aan denken dat je genoeg eet. Neem bijvoorbeeld extra veel groente en wat meer koolhydraatarme tussendoortjes, zoals peulvruchten, om uw energie op peil te houden. Peulvruchten zijn rijk aan vezels, deze houden de bloedsuikerspiegel in balans en blijven lang in het lichaam, dit worden ook wel langzame koolhydraten genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *